7.MEKTEB-İ ADLİYE FARAZİ DAVA YARIŞMASI SORULAN SORULAR


1-Metne bakıldığında totalde iki dilekçe yazacağız sanırım. Bunlardan biri müdafinin yazacağı dilekçe olacak diğeri şikayet dilekçesi olarak yazılıp bırakılacak mı yoksa iddianame olarak mı yazılacak?
1) Toplamda iki dilekçe yazılacağı doğrudur. Ancak her iki dilekçenin tarafları farklıdır. Tarafların sıfatlarına göre her iki dilekçenin içeriğinde de hem savunma hem de şikayet hususlarının gözetilmesi gerekecektir. Tarafların hangi sıfatı alması gerektiğini yarışmacılar kendileri tespit edecektir. Yarışmacılar tarafından iddianame yazılması söz konusu değildir. 1 ve 2 numaralı bölümlerde kimler adına dilekçe yazılacağı ayrı ayrı açıklanmıştır. Kendinizi bu şahısların avukatı olarak düşünerek şahıslara uygun sıfatlara göre şikayet ya da savunma metinleri hazırlanacaktır.
2-Bir diğer sorumuz da dilekceleri tek bir metin içinde derken ayri ayri dilekceleri ve sayfalari olacak ancak tek word dosyasinda mı olacak. Bu şekilde anladik biz ancak doğru mu anladik emin değiliz.
2) Yarışmacılarımızın iki ayrı dosya hazırlayıp tarafımıza göndermesi gerekmektedir. Bunlardan 1 numaralı dosya; Kendinizi 1 numaralı bölümde isimleri yazılan şahısların avukatı olarak düşünüp metne uygun olarak yazdığınız şikayet ve savunma konularını içeren dilekçeden oluşmalıdır. 2 numaralı dosya ise; kendinizi 2 numaralı bölümde isimleri yazılan şahısların avukatı olarak düşünüp metne uygun olarak yazdığınız şikayet ve savunma konularını içeren dilekçeden oluşmalıdır.
3-Merhaba dava yarışmasi ile ilgili bir sorum olacaktı size. Son sayfada yer alan 1 ve 2. durumlar için ayrı ayrı orhan k, tarık k, burhan k, mustafa k için sadece bunları kasdederek bir iddianame ve savunma hazırlayıp sonrasında hüseyin z , nuri z içinayrı bir iddianame ve savunma mı hazırlayacagız?
ikisini tek bir olay metninde iddia edip iki tarafın mağdur şikayetçi vs, kişilerini tek bir savunmada savunmamız mı gerekiyor?
3) Bu sorunun cevabı da yukarıda açıklanmıştır.
4-Merhaba,

Hem davalı hem davacı açısından şikayet ve savunma mi hazırlamayız ? Yoksa davacı değil de savcının dilekçesini mi hazırlamalıyız ?

4) Olayda davalı ya da davacı yoktur. Bu bir hukuk davası değil ceza davasıdır. Tarafların sıfatı maktül, şikayetçi, sanık, şikayetçi-sanık, katılan, mağdur olabilir. Bu sorunun cevabı da yukarıda verilmiş olup sizden iddianame hazırlanması istenmemiştir. Savcının dilekçesi olarak söylediğiniz metnin yasal adı dilekçe değil iddianamedir. 
5-Veli M.'nin ölmesi olayında izleyenlerin durumu,yerleri  nedir?
5) Veli M. nin olayı yakından izlediği ve ateşli silahın öldürücü olabileceği mesafe içinde bulunduğu metinden anlaşılabilmektedir. 


6-Dilekçe oluşturulurken vekil, adres, tc. kimlik no gibi
olayda bize verilmeyen hususları kendimiz isteğe bağlı doldurabiliyor muyuz?
6) Elbette, bilgiler sizin bilgilerinizi içerir şekilde gerçeğe uygun veya hayali olarak metne yazılabilir. 
7-Bu olayda şikayet dilekçelerini savcılığa mi yazacağız

8-
 8/1) Ekte fotoğrafıni da paylaştığım soruda Orhan K, Burhan K vs tüm isimlerin şikayet dilekçesini yazacak mıyız yoksa sadece 1.soruda şikayetçi bulunan Yeter K adina mi şikayet dilekçesi yazilacak.
1) Orhan K. , Burhan K. ve Yeter K. isimli şahısların ve diğer şahısların sıfatı tarafınızca belirlenecek ve uygun olacak şekilde şikayet ya da savunma dilekçesi hazırlanacaktır. 
8/2) Bir diğer sorumuz da dilekceleri tek bir metin içinde derken ayri ayri dilekceleri ve sayfalari olacak ancak tek word dosyasinda mı olacak. Bu şekilde anladik biz ancak doğru mu anladik emin değiliz.
2) Bu sorunun cevabı yukarıda 2 nolu maddede açıklanmıştır.
8/3) Ferit K. işlemiş olduğu suc olmasina ragmen tutuklamamış , onun adina da savunma dilekçesi yazacak mıyız.
3) Her suç işlediği iddia edilen kişinin tutuklanması söz konusu olmayabilir. Şayet Ferit K. nın açılan davada sanık olabileceğini öngörüyorsanız, ona göre savunma dilekçesi hazırlayabilirsiniz. Bu soruya daha fazla cevap verilmesi yarışma kurallarına aykırıdır. Çünkü, Ferit K. nın sıfatı, açılan davada taraf olup olmayacağını takdir etme yarışmacılar tarafından çözümlenmesi gereken bir husustur.

0 yorum :